Ett snabblån är en typ av kortsiktigt lån som har ökat i popularitet tack vare dess snabba och smidiga ansökningsprocess. Ett sådant här lån kan vara en praktisk lösning i en akut situation. Men det är samtidigt viktigt att du förstår de möjliga riskerna och kostnaderna som kommer med dessa lån. Här går vi därför igenom några viktiga aspekter att ha i åtanke innan du gör din ansökan.

5 saker att tänka på innan du ansöker om ett snabblån

Innan du undertecknar ett låneavtal bör du alltid:

  • Veta hur lånet fungerar. Ett snabblån är ett lån med kort återbetalningstid. Löptiden är ofta kortare än en månad, och räntan är vanligtvis högre än för mer traditionella banklån. Du behöver i allmänhet inte ställa någon säkerhet för att få lånet beviljat. Därför är det tilltalande för de personer som snabbt behöver få låna pengar men som inte har någon säkerhet att erbjuda långivaren.
  • Känna till de höga räntorna och avgifterna. En av de mest kännetecknande egenskaperna hos dessa lån är de förhållandevis höga räntorna och avgifterna. Dessa kan göra det kostsamt att låna pengar, särskilt om du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Var därför noga med att läsa igenom alla villkor och förstå den sammanlagda kostnaden innan du ansöker.
  • Nyttja den snabba ansökningsprocessen. En av fördelarna med snabblån är att dessa ofta har en mycket snabb och smidig ansökningsprocess. Ibland kan du få in pengarna på ditt konto redan samma dag som du ansöker om lånet. Detta kan dock vara en fallgrop om det får dig att agera impulsivt och utan att noggrant överväga de långsiktiga konsekvenserna. Så se till att göra detta innan du skickar in din ansökan.
  • Tänka på återbetalningen och konsekvenserna. Om du misslyckas med att betala tillbaka de lånade pengarna i tid kan det leda till dryga dröjsmålsavgifter och ytterligare räntekostnader. Det är därför viktigt att ha en konkret plan för hur du ska kunna betala tillbaka lånet innan du ens ansöker om det.
  • Överväga dina alternativ. Innan du tar ett sådant här lån bör du även överväga eventuella övriga finansieringsmetoder som finns att tillgå. Det kan röra sig om ett privatlån, en kontokredit eller att låna pengar av vänner eller släktingar. Överväg dina alternativ och gör det bästa valet utifrån din unika situation.